Sclerosis multiplex

Szerző: Harmi

A BLOG LEÍRÁSA

A sclerosis multiplex egy főként nőket sújtó autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer a neuronokat borító myelint támadja meg, ezáltal lassítva vagy megszüntetve a köztük lévő ingerületvezetést.

Látogatás: 25148 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Ne hízz el!

2017.05.21.

Egy új kutatás szerint az elhízás meggyorsítja a sclerosis multiplex rosszabbodását. A rossz BMI szám mellett a magas rossz koleszterin és triglicerid szint is súlyosbítja az SM tüneteit.

Ma van advent első vasárnapja!

2016.11.27.

Mindig ez volt a legszebb az életben, mindenütt a világban: készülődés az ünnepre, az előjáték, a motozás, melynek mozdulatait a váratlan és kiszámíthatatlan ünnepies előérzete hatotta át. – Márai Sándor

Szép Tündérország támad föl szívemben,
Ilyenkor decemberben.

Nanotestekkel a gyulladások ellen

2016.11.25.

A University Medical Center Hamburg-Eppendorf kutatói nanotestekkel (nanobody) - az antitestek részeivel - próbálják a gyulladásokat csökkenteni. A kísérletek alapján ez sokkal hatékonyabb a jelenlegi szereknél. Mivel az SM-ben is a gyulladás az egyik fő összetevő, az SM betegeknek is segíthet az új felfedezés.

Sclerosis multiplex és stressz

2016.09.17.

Több kutatás is kimutatta, hogy a stressz negatív hatással van az immunrendszer működésére, és az SM progresszióját vagy az arra fogékonyakban akár kialakulását is előidézheti. Nagy stressz után fél évvel megnő a relapszusok száma, és a stresszes betegeknek rosszabb az állapotba a stresszmentesekhez képest. Mindezek miatt fontos a megfelelő stresszkezelés.

Új technológiák az SM szolgálatában

2016.09.05.

A sclerosis mulitplex rendkívül változatos betegség, így a panaszok is nagyon különbözőek. A technológia ma is sokat segíthet a problémákkal való megbírkózásban, de a gyors fejlődésnek köszönhetően évről-évre egyre nagyobb segítséget nyújthat mindenkinek.

Motiváló idézetek SM-eseknek

2016.09.04.

A testi fogyatékos embereknek olyasmikre kell összpontosítani erejüket, amelyek végrehajtását megmaradt képességeik lehetővé teszik, és nem szabad azon keseregniük, hogy mi az, amit nem tudnak megtenni. - Stephen Hawking

Ha szárnyak nélkül születtél, ne akadályozd semmivel, hogy kinőjenek... - Coco Chanel

A cigi árt az SM betegeknek

2016.09.04.

A dohányzás és az SM kapcsolatát számtalan kutatás vizsgálta már, és talán nem túl meglepő módon szinte kivétel nélkül olyan eredménnyel zárult, mely szerint a dohányzást kerülni kell.

SM művészet

2016.09.02.

Sok SM-es próbálja különböző művészi ágak formájában bemutatni vagy könnyebben elviselhetővé tenni a betegségét. Kutatások alapján a stressz rosszat tesz az SM betegeknek, és a művészet alkalmas lehet a stressz feldolgozására, csökkentésére.

Vannak olyan SM központok, ahol közösen készítenek művészi alkotásokat, van, aki fotózik vagy kosarat fon, de sok más alkotási módot is választhatnak az SM-esek. Az SM-et több filmben is feldolgozták. Alább rövid válogatást láttok az SM-el kapcsolatos művészi alkotásokból.