Az egyetemista lét és az egészség - a sport

Blog: Az egészségügy kutatói szemmel - Szerző: WEBBeteg
Egyetemistának lenni egy a hagyományostól egészen eltérő életformát jelent. A híres-hírhedt egyetemi bulik, az éjszakába nyúló vizsgaidőszaki tanulások, a kollégiumi életmód, a minden rendszert nélkülöző napirend, a testmozgás hiánya - mind-mind komoly veszélyeket rejtenek magukban. Az egészben az a legalattomosabb, hogy egy fiatal, erős szervezet esetében ezek általában csak hosszabb távon, akár évekkel megkésve fejtik ki hatásukat.
 
A sport talán még az egészségmegőrzés azon területei közé tartozik, amit az egyetemisták számottevő hányada aktívan gyakorol. Ám sok esetben inkább kikapcsolódási, mint egészség-megőrzési céllal teszik ezt, s egyre növekvő számban akadnak ezen kívül olyanok is, akiket a manapság annyira népszerű testkultusz ragadott magával, és a sportolást kizárólagosan testépítő jellegű mozgás formájában gyakorolják.
 
Az izomépítés önmagában természetesen nem baj, főként ha egészséges, természetes sportolás "melléktermékeként" keletkezik, azonban manapság - elsősorban az Amerikából beszivárgó szemléletnek köszönhetően - tulajdonképpen öncélúvá vált.
 
Következményként egyre gyakrabban fordul elő, hogy a fiatalok gondolkodásában a mozgás már egyáltalán nem kötődik a szabad levegőhöz, s a napi rohanás, tanulás, a folyamatos bezártság vagy épp szmogos városi levegő után nem egy margitszigeti futásban vagy hegyi kerékpározásban lelik meg a kikapcsolódást, hanem egy dohos pincehelyiség konditermének falai között.
 
Erre a rétegre jellemző az is, hogy a megfelelő összetételű táplálkozást méregdrága fehérje- és vitaminkészítmények vásárlásával igyekeznek pótolni. Ez pedig, bár negatív hatása nem bizonyított, mégiscsak messze áll a természetes életmódtól.
 
Persze ez még mindig jobb megoldás annál, mint aki egyáltalán nem mozog egyetemi évei alatt, leszámítva az első két évben kötelező testnevelés órákat. Ők általában a rengeteg tanulásra, fáradtságra illetve időhiányra panaszkodnak, ami későbbi éveikben is jó mentséget jelent majd számukra, hiszen többségük vélhetően az egyetem elvégzése után sem fog rendszeresen sportolni.
 
Márpedig minél hamarabb rögzül az ember tudatában ennek fontossága, annál jobb, hiszen érdemes tudni, hogy a mozgás, a sport nem csak idősebb korban, a szív-érrendszeri betegségek kezelése miatt fontos, hanem már fiatalon, amikor ezen betegségek nyomai még nem láthatók, azonban megelőzésükhöz már ekkor nagyban hozzájárulhat az ember.
 
Szerényi Szabolcs